Charakterystyka Enterobacteriales produkujących beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum substratowych izolowanych z mięsa wieprzowego
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_484Abstrakt
Antybiotykooporność wśród bakterii jest ciągle narastającym problemem zarówno w medycynie, jak i weterynarii. Zwierzęta hodowlane oraz mięso pochodzące z ich uboju są często źródłem bakterii lekoopornych. Zdolność do produkcji beta-laktamaz o rozszerzonym spektrum działania (ESBL) jest powszechna wśród bakterii z rzędu Enterobacteriales, w tym wśród bakterii komensalnych. Bakterie te stanowią w dużej mierze ignorowany rezerwuar genów ESBL. Celem pracy była ocena lekowrażliwości niepatogennych izolatów Enterobacteriales uzyskanych z mięsa wykorzystywanego w produkcji żywności. Wśród badanych szczepów wykazano oporność typu ESBL - 13 z 18 (72%) badanych izolatów okazało się być szczepami wytwarzającymi ESBL. Spośród nich osiem posiadało gen CTX-M, trzy gen TEM i jeden gen SHV.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Sylwia Andrzejczak-Grządko, Natalia Buda, Antonina Mamczur, Sylwia Kamizielak
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.