Charakterystyka Enterobacteriales produkujących beta-laktamazy o rozszerzonym spektrum substratowych izolowanych z mięsa wieprzowego
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_484Abstrakt
Antybiotykooporność wśród bakterii jest ciągle narastającym problemem zarówno w medycynie, jak i weterynarii. Zwierzęta hodowlane oraz mięso pochodzące z ich uboju są często źródłem bakterii lekoopornych. Zdolność do produkcji beta-laktamaz o rozszerzonym spektrum działania (ESBL) jest powszechna wśród bakterii z rzędu Enterobacteriales, w tym wśród bakterii komensalnych. Bakterie te stanowią w dużej mierze ignorowany rezerwuar genów ESBL. Celem pracy była ocena lekowrażliwości niepatogennych izolatów Enterobacteriales uzyskanych z mięsa wykorzystywanego w produkcji żywności. Wśród badanych szczepów wykazano oporność typu ESBL - 13 z 18 (72%) badanych izolatów okazało się być szczepami wytwarzającymi ESBL. Spośród nich osiem posiadało gen CTX-M, trzy gen TEM i jeden gen SHV.
Downloads

Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Sylwia Andrzejczak-Grządko, Natalia Buda, Antonina Mamczur, Sylwia Kamizielak

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.