Rola mikrobioty jelit i jej metabolitów w przebiegu otyłości i cukrzycy

Autor

  • Adrianna Raczkowska Zakład Mikrobiologii Molekularnej, Instytut Mikrobiologii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski https://orcid.org/0000-0002-4311-1689
  • Kinga Arak Zakład Mikrobiologii Molekularnej, Instytut Mikrobiologii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
  • Karolina Jaworska Zakład Mikrobiologii Molekularnej, Instytut Mikrobiologii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski https://orcid.org/0000-0003-3185-6955

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2021_569

Abstrakt

Mikrobiota układu pokarmowego jest nieodzownym elementem właściwego funkcjonowania organizmu człowieka, bowiem drobnoustroje jelitowe i ich metabolity silnie wpływają na metabolizm gospodarza i funkcje odpornościowe, jak również przyczyniają się do biosyntezy witamin, produkcji hormonów jelitowych, utrzymania integralności bariery jelitowej i ochrony przed patogenami, a także trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Coraz częściej podkreśla się istnienie zależności pomiędzy zaburzeniami składu mikrobioty jelit, a pojawianiem się chorób metabolicznych tj. otyłości czy cukrzycy typu 2. Zrozumienie znaczenia mikrobioty w przebiegu tych chorób, jej składu i aktywności, może zaoferować nowe podejścia do leczenia tych chorób. Coraz większą uwagę poświęca się poszczególnym gatunkom bakterii jelitowych, wśród których Akkermansia muciniphila zajmuje szczególną pozycję, bowiem spadek liczebności tej bakterii komensalnej w jelicie jest powiązany z wieloma chorobami, w tym otyłością i cukrzycą.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.
streszczenie graficzne

Opublikowane

2024-10-22

Numer

Dział

Artykuły