Wybrane aspekty przeciwwirusowej aktywności flawonoidów względem SARS-CoV-2

Autor

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2021_562

Abstrakt

Koronawirusy wywołują choroby dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i centralnego układu nerwowego, które zagrażają zdrowiu ludzkiemu i przyczyniają się do strat ekonomicznych. Nowatorskie technologie wytwarzania powodują możliwość wykorzystania związków bioaktywnych jako czynników przeciwwirusowych. Większość owoców, warzyw oraz produktów pochodzenia roślinnego zawiera w składzie flawonoidy. Liczne badania wykazały prozdrowotny efekt tej grupy związków, wynikający z ich potencjału przeciwutleniającego. Aktywność, jaką antyoksydant wykazuje w organizmie jest wypadkową wielu czynników, które modulują reaktywność i właściwości fizykochemiczne, pośród których największe znaczenie ma struktura chemiczna. Narzędzia bioinformatyczne wykorzystujące modelowanie molekularne często poprzedzają badania in vitro i in vivo. Celem niniejszego przeglądu jest ukazanie mechanizmu działania przeciwwirusowego flawonoidów wobec SARS-CoV-2, odpowiedzialnego za COVID-19. Zebrano badania wykorzystujące wirtualne modele dokowania molekularnego nakierowane na sprawdzenie powinowactwa flawonoidów do kluczowych białek cyklu replikacyjnego wirusa SARS-CoV-2. Spośród flawonoidów o działaniu przeciwwirusowym najaktywniejszymi okazały się apigenina, luteolina, izoramnetyna, kemferol, mirycetyna, kwercetyna, hesperetyna, naryngenina i genisteina. Wskazano  produkty żywieniowe o wysokiej zawartości tych związków.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.
streszczenie graficzne

Opublikowane

2024-11-14

Numer

Dział

Artykuły