Stymulujący wpływ metali na biosyntezę roślinnych związków chemicznych o bioaktywnym działaniu.
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_447Abstrakt
Produkowane przez rośliny metabolity wtórne stanowią bogatą grupę związków, z których wiele wykazuje działanie bioaktywne. Z tego względu są wykorzystywane między innymi w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym. Problem stanowi niska wydajność pozyskiwania tych związków z roślin rosnących w warunkach naturalnych. Poszukiwane są więc metody stymulacji syntezy metabolitów roślinnych. W ostatnich latach
ukazało się szereg artykułów naukowych dotyczących zastosowania metali jako związków stymulujących, tzw. elicytorów. W niniejszej publikacji przedstawiono przykłady zastosowania metali takich jak miedź (Cu), cynk (Zn), kadm (Cd) oraz wybranych nanocząsteczek jako elicytorów stymulujących biosyntezę roślinnych związków bioaktywnych.
Pobrania
![Streszczenie graficzne](https://postepybiochemii.ptbioch.edu.pl/public/journals/1/submission_447_382_coverImage_pl_PL.jpg)
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2022 Jagna Chmielowska-Bąk, Aleksandra Grzesik
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/4.0/88x31.png)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór. Na tych samych warunkach — Remiksując utwór, przetwarzając go lub tworząc na jego podstawie, należy swoje dzieło rozpowszechniać na tej samej licencji, co oryginał.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.