Niezwykła zdolność MBP Escherichia coli do zwiększania rozpuszczalności innych białek
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2016_41Abstrakt
Częsty problem spotykany podczas produkcji białek rekombinowanych, zwłaszcza w bakteriach, to skłonność tych białek do akumulowania się w nierozpuszczalnej i nieaktywnej formie (tzw. ciał inkluzyjnych). Zdarza się, że możliwe jest przywrócenie tym agregatom formy natywnego, biologicznie aktywnego białka, jednak jest to proces czasochłonny, kosztowny i nieprzewidywalny. Z tego względu konieczne jest opracowywanie metod zapobiegania tworzeniu się ciał inkluzyjnych. W latach 90. przypadkowo odkryto zdolność niektórych wysoce rozpuszczalnych białek do zwiększania rozpuszczalności białek tworzących z nimi białko fuzyjne. Ta właściwość uniemożliwia powstawanie nierozpuszczalnych agregatów. Podczas późniejszych badań zidentyfikowano białko wiążące maltozę (MBP) Escherichia coli jako cechujące się bardzo dużą zdolnością zwiększania rozpuszczalności innych białek. Co więcej, wiele białek po zwiększeniu ich rozpuszczalności za pomocą fuzji z MBP, zachowuje konformację zapewniającą biologiczną aktywność. W niniejszym krótkim artykule przeglądowym przedstawiono aktualny stan wiedzy w zakresie zwiększania rozpuszczalności innych białek w wyniku fuzji z MBP, a jednocześnie zachowywania prawidłowego fałdowania tych białek.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.