Rola krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w nieswoistych chorobach zapalnych jelit i raku jelita grubego.
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_396Abstrakt
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) są wytwarzane w wyniku beztlenowej fermentacji bakteryjnej w okrężnicy i uważa się, że mają one działanie ochronne w odniesieniu do chorób przewodu pokarmowego. SCFA, takie jak octan, propionian i maślan, są ważnymi metabolitami w utrzymaniu homeostazy jelitowej oraz udowodniono ich korzystne działanie w przypadku nieswoistych chorób zapalnych jelit oraz raka jelita grubego. SCFA są odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej bariery jelitowej oraz wykazują liczne funkcje immunomodulujące. Swoje działanie SCFA wykazują głównie przez aktywację receptorów sprzężonych z białkiem G na powierzchni komórki (GPCR), takich jak GPR41, GPR43 i GPR109A. W niniejszym artykule przeglądowym omówimy metabolizm i mechanizm działa SCFA oraz ich wpływ na błonę śluzową jelit ze szczególnym naciskiem na ich znaczenie dla chorób zapalnych i raka jelita grubego.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2021 Postępy Biochemii
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.