Zróżnicowanie, pojawianie się i powracanie patogenów wirusowych: przeszłość, teraźniejszość, przyszłość
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2020_359Abstrakt
Wirusy i choroby wirusowe od dekad znajdują się w centrum zainteresowania nauki, a niektóre z naszych największych wyzwań i osiągnięć dotyczą zagadnień wirusologii. Przypadki nowo pojawiających się i nawracających zakażeń stanowią istotny problem i niekiedy ogromne wyzwanie dla zdrowia publicznego. Pomimo znacznych postępów w zrozumieniu biologii patogenów, molekularnych mechanizmów patogenezy, przełomów w profilaktyce tych zakażeń oraz ich wpływu na zdrowie publiczne i gospodarkę światową, pojawianie się nowych wirusów pandemicznych pozostaje nie do końca wyjaśnione. Niniejsza praca przeglądowa prezentuje aktualny stan wiedzy na temat nowo pojawiających się infekcji wirusowych na świecie â w tym m.in. ostatnich epidemii SARS-CoV-2, MERS, ZIKV â omawiając ich możliwe pochodzenie, ewolucję, naturalny rezerwuar, mechanizmy adaptacji do organizmu człowieka oraz potencjalne czynniki ryzyka.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2021 Postępy Biochemii
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-sa/4.0/88x31.png)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór. Na tych samych warunkach — Remiksując utwór, przetwarzając go lub tworząc na jego podstawie, należy swoje dzieło rozpowszechniać na tej samej licencji, co oryginał.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.