Rola cytokinin w modulacji oddziaływań symbiotycznych roślin bobowatych i bakterii wiążących azot atmosferyczny
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2020_343Abstrakt
Wyróżniającą cechą roślin bobowatych jest ich zdolność do nawiązywania oddziaływań symbiotycznych z bakteriami, wiążącymi azot atmosferyczny, tzw. rizobiami. Wymiana specyficznych molekuł sygnałowych pomiędzy rośliną gospodarzem a mikrosymbiontem stanowi pierwszy etap wymagany zarówno do infekcji bakteryjnej jak i formowania nowego organu symbiotycznego jakim jest brodawka korzeniowa. Biorąc pod uwagę fakt, iż wspomniane dwa procesy zachodzą w różnych tkankach korzenia, tj. w ryzodermie oraz komórkach kory pierwotnej, ścisła ich regulacja i koordynacja jest oczekiwana. W modulacji interakcji symbiotycznych kluczową rolę odgrywają hormony roślinne, w szczególności cytokininy. Aktywacja ścieżki sygnałowej cytokinin w korze pierwotnej stanowi kluczowy element procesu symbiozy. W jej konsekwencji aktywne biologicznie cytokininy są biosyntetyzowane i akumulowane w strefie korzenia podatnej na brodawkowanie. Zapoczątkowuje to podziały mitotyczne komórek kory pierwotnej i rozwój brodawki korzeniowej. Zrozumienie genetycznych mechanizmów regulacji, leżących u postaw zdarzeń, zachodzących w wewnętrznych warstwach korzenia, stanowi jedno z kluczowych wyzwań, pojawiających się w badaniach procesów symbiotycznych.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Postępy Biochemii
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.