Antynowotworowe właściwości probiotycznych bakterii jogurtowych

Autor

  • Zuzanna Karwowska Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Katedra Biochemii Medycznej
  • prof. dr hab. Janusz Szemraj Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Katedra Biochemii Medycznej
  • dr hab. Bolesław T. Karwowski Katedra Bromatologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2019_266

Abstrakt

Komensalna mikroflora jelit odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu homeostazy w ludzkim organizmie. Drobnoustroje wpływają między innymi na przemianę energii i wchłanianie składników odżywczych, regulują pracę układu immunologicznego oraz pomagają chronić organizm gospodarza przed patogennymi mikroorganizmami. Skład mikroflory jelitowej występuje w łatwej do zaburzenia równowadze, a wszelkie jej zmiany wywołane dietą, stresem, otyłością, chorobami układu pokarmowego czy przyjmowaniem leków, mogą prowadzić do prozapalnych odpowiedzi immunologicznych i zapoczątkowania procesów chorobowych, w tym nowotworowych. Utrzymanie homeostazy mikroflory jelit jest zatem niezwykle istotne dla zdrowia człowieka. W celu jej przywrócenia najczęściej stosowane jest przyjmowanie preparatów zawierających odpowiednie kultury bakterii tj. probiotyków. W związku z faktem, iż jogurty stanowią źródło bakterii probiotycznych, ich regularne spożycie stanowić może mocny punkt w profilaktyce różnego rodzaju chorób w tym cywilizacyjnych jak i nowotworowych. Artykuł ten stanowi przegląd literatury dotyczącej zastosowania
bakterii jogurtowych w profilaktyce chorób nowotworowych. Zagadnienia poruszone w artykule dotyczą charakterystyki bakterii jogurtowych, dobroczynnego wpływu probiotyków na zdrowie człowieka, antynowotworowych właściwości bakterii jogurtowych oraz ich metabolitów tj.: immunoregulacji, zapobiegania infekcjom bakteryjnym, utrzymania połączeń komórkowych w jelicie i przeciwnowotworowej aktywności metabolitów bakteryjnych.

 

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Pobrania

Opublikowane

2019-09-30

Numer

Dział

Artykuły