Dieta jako czynnik ryzyka choroby Alzheimera
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2020_311Abstrakt
Chroniczne spożywanie niezdrowej diety jest jedną z przyczyn chorób cywilizacyjnych i wpływa znacząco na średnią długość życia społeczeństw. Wpływ diety na zdrowie jest niezwykle skomplikowany ze względu na chemiczną różnorodność jej składu. Dieta dostarcza ponad 26 tysięcy składników i jeszcze większej liczby ich metabolitów. Wśród tej różnorodności można wydzielić trzy makroskładniki: białka, węglowodany oraz tłuszcze dostarczające energii. Według najnowszych koncepcji wpływu makroskładników w diecie na funkcjonowanie organizmu człowieka, na zdrowie człowieka oddziałują także wzajemne proporcje makroskładników, a nie jedynie ich bezwzględne ilości. W artykule prezentujemy krótkie omówienie badań własnych dotyczących wpływu diety na zapadalność na chorobę Alzheimera. Nasze wyniki uzyskane metodami statystycznymi konfrontujemy z wiedzą zawartą w literaturze biochemicznej i epidemiologicznej tego tematu.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór. Na tych samych warunkach — Remiksując utwór, przetwarzając go lub tworząc na jego podstawie, należy swoje dzieło rozpowszechniać na tej samej licencji, co oryginał.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.