Rola mikrobioty jelit i jej metabolitów w przebiegu otyłości i cukrzycy

Autor

  • Adrianna Raczkowska Zakład Mikrobiologii Molekularnej, Instytut Mikrobiologii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski https://orcid.org/0000-0002-4311-1689
  • Kinga Arak Zakład Mikrobiologii Molekularnej, Instytut Mikrobiologii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
  • Karolina Jaworska Zakład Mikrobiologii Molekularnej, Instytut Mikrobiologii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski https://orcid.org/0000-0003-3185-6955

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2021_569

Abstrakt

Mikrobiota układu pokarmowego jest nieodzownym elementem właściwego funkcjonowania organizmu człowieka, bowiem drobnoustroje jelitowe i ich metabolity silnie wpływają na metabolizm gospodarza i funkcje odpornościowe, jak również przyczyniają się do biosyntezy witamin, produkcji hormonów jelitowych, utrzymania integralności bariery jelitowej i ochrony przed patogenami, a także trawienia i wchłaniania składników odżywczych.
Coraz częściej podkreśla się istnienie zależności pomiędzy zaburzeniami składu mikrobioty jelit a pojawianiem się chorób metabolicznych, tj. otyłości czy cukrzycy typu 2.
Zrozumienie znaczenia mikrobioty, jej składu i aktywności w przebiegu tych chorób może zaoferować nowe podejście do leczenia tych schorzeń. Coraz większą uwagę poświęca się poszczególnym gatunkom bakterii jelitowych, wśród których Akkermansia muciniphila zajmuje szczególną pozycję, bowiem spadek liczebności tej bakterii komensalnej w jelicie jest powiązany z wieloma chorobami, w tym otyłością i cukrzycą.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.
streszczenie graficzne

Opublikowane

2024-12-02

Numer

Dział

Artykuły