Rola mikrobioty jelit i jej metabolitów w przebiegu otyłości i cukrzycy
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_569Abstrakt
Mikrobiota układu pokarmowego jest nieodzownym elementem właściwego funkcjonowania organizmu człowieka, bowiem drobnoustroje jelitowe i ich metabolity silnie wpływają na metabolizm gospodarza i funkcje odpornościowe, jak również przyczyniają się do biosyntezy witamin, produkcji hormonów jelitowych, utrzymania integralności bariery jelitowej i ochrony przed patogenami, a także trawienia i wchłaniania składników odżywczych.
Coraz częściej podkreśla się istnienie zależności pomiędzy zaburzeniami składu mikrobioty jelit a pojawianiem się chorób metabolicznych, tj. otyłości czy cukrzycy typu 2.
Zrozumienie znaczenia mikrobioty, jej składu i aktywności w przebiegu tych chorób może zaoferować nowe podejście do leczenia tych schorzeń. Coraz większą uwagę poświęca się poszczególnym gatunkom bakterii jelitowych, wśród których Akkermansia muciniphila zajmuje szczególną pozycję, bowiem spadek liczebności tej bakterii komensalnej w jelicie jest powiązany z wieloma chorobami, w tym otyłością i cukrzycą.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Adrianna Raczkowska, Kinga Arak, Karolina Jaworska
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.