Wybrane aspekty przeciwwirusowej aktywności flawonoidów względem SARS-CoV-2
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_562Abstrakt
Koronawirusy wywołują choroby dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i centralnego układu nerwowego, które zagrażają zdrowiu ludzkiemu i przyczyniają się do strat ekonomicznych. Nowatorskie technologie wytwarzania powodują możliwość wykorzystania związków bioaktywnych jako czynników przeciwwirusowych. Większość owoców, warzyw oraz produktów pochodzenia roślinnego zawiera w składzie flawonoidy. Liczne badania wykazały prozdrowotny efekt tej grupy związków, wynikający z ich potencjału przeciwutleniającego. Aktywność, jaką antyoksydant wykazuje w organizmie jest wypadkową wielu czynników, które modulują reaktywność i właściwości fizykochemiczne, pośród których największe znaczenie ma struktura chemiczna. Narzędzia bioinformatyczne wykorzystujące modelowanie molekularne często poprzedzają badania in vitro i in vivo. Celem niniejszego przeglądu jest ukazanie mechanizmu działania przeciwwirusowego flawonoidów wobec SARS-CoV-2, odpowiedzialnego za COVID-19. Zebrano badania wykorzystujące wirtualne modele dokowania molekularnego nakierowane na sprawdzenie powinowactwa flawonoidów do kluczowych białek cyklu replikacyjnego wirusa SARS-CoV-2. Spośród flawonoidów o działaniu przeciwwirusowym najaktywniejszymi okazały się apigenina, luteolina, izoramnetyna, kemferol, mirycetyna, kwercetyna, hesperetyna, naryngenina i genisteina. Wskazano produkty żywieniowe o wysokiej zawartości tych związków.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Iwona Sergiel
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.