Niezwykła zdolność MBP Escherichia coli do zwiększania rozpuszczalności innych białek

Autor

  • David S Waugh Macromolecular Crystallography Laboratory, Center for Cancer Research, National Cancer Institute at Frederick, Frederick, MD, USA

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2016_41

Abstrakt

Częsty problem spotykany podczas produkcji białek rekombinowanych, zwłaszcza w bakteriach, to skłonność tych białek do akumulowania się w nierozpuszczalnej i nieaktywnej formie (tzw. ciał inkluzyjnych). Zdarza się, że możliwe jest przywrócenie tym agregatom formy natywnego, biologicznie aktywnego białka, jednak jest to proces czasochłonny, kosztowny i nieprzewidywalny. Z tego względu konieczne jest opracowywanie metod zapobiegania tworzeniu się ciał inkluzyjnych. W latach 90. przypadkowo odkryto zdolność niektórych wysoce rozpuszczalnych białek do zwiększania rozpuszczalności białek tworzących z nimi białko fuzyjne. Ta właściwość uniemożliwia powstawanie nierozpuszczalnych agregatów. Podczas późniejszych badań zidentyfikowano białko wiążące maltozę (MBP) Escherichia coli jako cechujące się bardzo dużą zdolnością zwiększania rozpuszczalności innych białek. Co więcej, wiele białek po zwiększeniu ich rozpuszczalności za pomocą fuzji z MBP, zachowuje konformację zapewniającą biologiczną aktywność. W niniejszym krótkim artykule przeglądowym przedstawiono aktualny stan wiedzy w zakresie zwiększania rozpuszczalności innych białek w wyniku fuzji z MBP, a jednocześnie zachowywania prawidłowego fałdowania tych białek.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Opublikowane

2016-11-15