Rola krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w nieswoistych chorobach zapalnych jelit i raku jelita grubego.
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_396Abstrakt
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) są wytwarzane w wyniku beztlenowej fermentacji bakteryjnej w okrężnicy i uważa się, że mają one działanie ochronne w odniesieniu do chorób przewodu pokarmowego. SCFA, takie jak octan, propionian i maślan, są ważnymi metabolitami w utrzymaniu homeostazy jelitowej oraz udowodniono ich korzystne działanie w przypadku nieswoistych chorób zapalnych jelit oraz raka jelita grubego. SCFA są odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej bariery jelitowej oraz wykazują liczne funkcje immunomodulujące. Swoje działanie SCFA wykazują głównie przez aktywację receptorów sprzężonych z białkiem G na powierzchni komórki (GPCR), takich jak GPR41, GPR43 i GPR109A. W niniejszym artykule przeglądowym omówimy metabolizm i mechanizm działa SCFA oraz ich wpływ na błonę śluzową jelit ze szczególnym naciskiem na ich znaczenie dla chorób zapalnych i raka jelita grubego.
Downloads

Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2021 Postępy Biochemii

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.