Od glejaka po COVID-19 - rola oksysteroli w organizmie człowieka
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_379Abstrakt
Cholesterol jest prekursorem w syntezie witaminy D, kwasów żółciowych i hormonów sterydowych. Jego utlenione formy zwane oksysterolami są produktem pośrednim w syntezach, ale także regulują metabolizmem cholesterolu poprzez oddziaływanie na receptory komórkowe. Cholesterol jest ważnym składnikiem błon komórkowych. Oksysterole wykazują większą aktywność biologiczną niż sam cholesterol, mając działanie plejotropowe na różne typy komórek organizmu wywołują często przeciwstawne efekty. Oksysterole w przeciwieństwie do cholesterolu mogą przenikać barierę krew-mózg i wpływać na działanie układu nerwowego. Utlenione formy cholesterolu mogą oddziaływać na etiopatogenezę chorób nowotworowych. Podwyższony poziom oksysteroli w tkankach często towarzyszy wielu stanom patologicznym: jak cukrzyca, miażdżyca, demencja lub endometrioza. Utlenione formy cholesterolu mogą hamować lub aktywować różne komórki układu odpornościowego regulując procesami odpowiedzi immunologicznej w przebiegu chorób wirusowych i zapalnych.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Wersje
- 2021-04-27 - (2)
- 2021-04-26 - (1)
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2021 Postępy Biochemii
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.