Od glejaka po COVID-19 - rola oksysteroli w organizmie człowieka

Autor

  • Agnieszka Gonet-Surówka Wydział Chemii UJ
  • Patrycja Dynarowicz-Łątka

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2021_379

Abstrakt

Cholesterol jest prekursorem w syntezie witaminy D, kwasów żółciowych i hormonów sterydowych. Jego utlenione formy zwane oksysterolami są produktem pośrednim w syntezach, ale także regulują metabolizmem cholesterolu poprzez oddziaływanie na receptory komórkowe. Cholesterol jest ważnym składnikiem błon komórkowych. Oksysterole wykazują większą aktywność biologiczną niż sam cholesterol, mając działanie plejotropowe na różne typy komórek organizmu wywołują często przeciwstawne efekty. Oksysterole w przeciwieństwie do cholesterolu mogą przenikać barierę krew-mózg i wpływać na działanie układu nerwowego. Utlenione formy cholesterolu mogą oddziaływać na etiopatogenezę chorób nowotworowych. Podwyższony poziom oksysteroli w tkankach często towarzyszy wielu stanom patologicznym: jak cukrzyca, miażdżyca, demencja lub endometrioza. Utlenione formy cholesterolu mogą hamować lub aktywować różne komórki układu odpornościowego regulując procesami odpowiedzi immunologicznej w przebiegu chorób wirusowych i zapalnych.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.
Streszczenie graficzne

Opublikowane

2021-04-26 — zaktualizowane 2021-04-27

Wersje

Numer

Dział

Artykuły