Dieta jako czynnik ryzyka choroby Alzheimera

Autor

  • Dariusz Stępkowski Pracownia Molekularnych Podstaw Ruchów Komórkowych, Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN, Warszawa
  • Marcin Studnicki Katedra Biometrii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Grażyna Woźniak Emerytowany pracownik Instytutu Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego, PAN
  • Konrad Dębski Fork Systems, Duchnice, Polska

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2020_311

Abstrakt

Chroniczne spożywanie niezdrowej diety jest jedną z przyczyn chorób cywilizacyjnych i wpływa znacząco na średnią długość życia społeczeństw. Wpływ diety na zdrowie jest niezwykle skomplikowany ze względu na chemiczną różnorodność jej składu. Dieta dostarcza ponad 26 tysięcy składników i jeszcze większej liczby ich metabolitów.  Wśród tej różnorodności można wydzielić trzy makroskładniki: białka, węglowodany oraz tłuszcze dostarczające energii.  Według najnowszych koncepcji wpływu makroskładników w diecie na funkcjonowanie organizmu człowieka, na zdrowie człowieka oddziałują także wzajemne proporcje makroskładników, a nie jedynie ich bezwzględne ilości.  W artykule prezentujemy krótkie omówienie badań własnych dotyczących wpływu diety na zapadalność na chorobę Alzheimera.  Nasze wyniki uzyskane metodami statystycznymi konfrontujemy z wiedzą zawartą w literaturze biochemicznej i epidemiologicznej tego tematu.  

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Pobrania

Opublikowane

2020-03-20

Numer

Dział

Artykuły