Dieta jako czynnik ryzyka choroby Alzheimera
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2020_311Abstrakt
Chroniczne spożywanie niezdrowej diety jest jedną z przyczyn chorób cywilizacyjnych i wpływa znacząco na średnią długość życia społeczeństw. Wpływ diety na zdrowie jest niezwykle skomplikowany ze względu na chemiczną różnorodność jej składu. Dieta dostarcza ponad 26 tysięcy składników i jeszcze większej liczby ich metabolitów. Wśród tej różnorodności można wydzielić trzy makroskładniki: białka, węglowodany oraz tłuszcze dostarczające energii. Według najnowszych koncepcji wpływu makroskładników w diecie na funkcjonowanie organizmu człowieka, na zdrowie człowieka oddziałują także wzajemne proporcje makroskładników, a nie jedynie ich bezwzględne ilości. W artykule prezentujemy krótkie omówienie badań własnych dotyczących wpływu diety na zapadalność na chorobę Alzheimera. Nasze wyniki uzyskane metodami statystycznymi konfrontujemy z wiedzą zawartą w literaturze biochemicznej i epidemiologicznej tego tematu.