Charakterystyka peptydów przeciwdrobnoustrojowych oraz wpływ modyfikacji chemicznych na modulowanie ich aktywności biologicznej

Autor

  • Marta Makowska Katedra Chemii Organicznej, Wydział Chemii, Uniwersytet Gdański
  • Adam Prahl Katedra Chemii Organicznej, Wydział Chemii, Uniwersytet Gdański
  • Izabela Małuch Katedra Chemii Organicznej, Wydział Chemii, Uniwersytet Gdański

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2019_280

Abstrakt

Jednym z wyzwań, przed którym stoi współczesna nauka jest przezwyciężenie wzrastającej odporności drobnoustrojów na dostępne antybiotyki. Stale rosnąca potrzeba poszukiwania nowych preparatów leczniczych o mechanizmach działania innych niż te dotychczas poznane wynika z powszechnego zjawiska lekooporności wśród chorobotwórczych mikroorganizmów. Przykładem rozwiązania tego problemu może być wykorzystanie peptydów przeciwdrobnoustrojowych (AMP, ang. antimicrobial peptides) jako nowych modeli antybiotyków, które charakteryzują się m.in. szerokim zakresem aktywności biobójczej. W niniejszej pracy przedstawiono ogólną charakterystykę peptydów zaliczanych do AMP, a także rolę chemicznych modyfikacji w modulowaniu ich aktywności przeciwdrobnoustrojowej.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Pobrania

Opublikowane

2019-11-21

Numer

Dział

Artykuły