Transgeniczne myszy jako model w badaniach wpływu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2018_101Abstrakt
Mysz jest popularnym modelem zwierzęcym wykorzystywanym w badaniach przemian metabolicznych. Dla badań metabolizmu kwasów tłuszczowych istotnym krokiem było stworzenie przez profesora Jing X. Kang transgenicznych myszy tzw. myszy fat-1 zdolnych do konwersji kwasów omega-6 do kwasów omega-3 dzięki wprowadzeniu genu desaturazy omega-3 z Caenorhabditis elegans. Zastosowanie takiego modelu, endogennie syntetyzującego kwasy omega-3 umożliwia prowadzenie badań bezpośredniego wpływu kwasów omega-3 na organizm z pominięciem konieczności precyzyjnego dawkowania kwasów omega-3 i omega-6 w diecie oraz bilansowania paszy pod kątem innych jej składników. Z wykorzystaniem myszy fat-1 wytworzono transgeniczne myszy ,,Omega” wykazujące ekspresje genów kodujących desaturazy fat-1 i fat-2, w efekcie czego zwierzęta te posiadają zdolność syntezy kwasów omega-6 i omega-3 z węglowodanów i nasyconych kwasów tłuszczowych dostępnych w diecie. Oba modele zwierzęce znajdują szczególne zastosowanie w badaniach dotyczących wpływu dostępności kwasów omega-3 w tkankach na procesy nowotworzenia, profilaktykę zaburzeń homeostazy glukozy i otyłości oraz przebieg i modulację procesów zapalnych.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.