Akwareceptory na bazie hemu
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_551Abstrakt
Sposób w jaki komórki wykrywają wodę ma fundamentalne znaczenie w biologii. Higrosensacja została wykazana w wyspecjalizowanych komórkach czuciowych, które wykrywają wilgotność zewnątrzkomórkową. Nawet u mikroorganizmów czujniki osmozy (ang. osmosensors) nie wychwytują wody bezpośrednio. Uważam, że komórki muszą mieć zdolność do wykrywania cząsteczek wody bezpośrednio za pomocą czujników białkowych lub akwareceptorów, które umożliwiłyby im migrację i przetrwanie w warunkach ubogich w wodę oraz ewolucję w organizmy wielokomórkowe. Ze względu na potencjalną zdolność cząsteczek wody do wiązania się w miejscach wiązania gazu, w domenach sensorycznych gazoreceptorów zawierających cząsteczki hemu sugeruje się, że niektóre z nich mogłyby pełnić równoległą rolę jako białkowe akwareceptory. Podobnie jak gazoreceptory wykrywające gaz (substancję rozpuszczoną) funkcjonują w prawie każdej komórce, tak akwareceptory wykrywające wodę muszą również być zlokalizowane w prawie każdej komórce. Myślę, że akwareceptory są obecne w błonie komórkowej, cytoplazmie i każdej organelli. Ponadto, zastanawiam się, czy hemoglobina może również zostać uznana za potencjalny akwareceptor.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Savani Anbalagan
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.