Warzywa krzyżowe w diecie pacjentów z chorobą Hashimoto
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_547Abstrakt
Tarczyca należy do gruczołów wydzielania wewnętrznego i odpowiada m.in. za wytwarzanie i uwalnianie dwóch hormonów: trijodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4). Niedoczynność tarczycy jest zaburzeniem związanym z niedostateczną syntezą tych hormonów. Za jej najczęstszą przyczynę uważa się przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, określane chorobą Hashimoto. W tym przypadku obok leczenia farmakologicznego duże znaczenie ma również dieta. Niezwykle ważne jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Istotna wydaje się także eliminacja produktów mogących zaburzać wchłanianie jodu - pierwiastka niezbędnego do syntezy hormonów tarczycowych. Do grupy tej zaliczane są przede wszystkim warzywa krzyżowe, zawierające substancje goitrogenne (wolotwórcze). Celem tego przeglądu była ocena bezpieczeństwa spożywania warzyw krzyżowych w kontekście wpływu na funkcjonowanie tarczycy.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Dominika P. Dobiecka, Justyna Moskwa, Renata Markiewicz-Żukowska, Katarzyna Socha, Sylwia K. Naliwajko
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór. Na tych samych warunkach — Remiksując utwór, przetwarzając go lub tworząc na jego podstawie, należy swoje dzieło rozpowszechniać na tej samej licencji, co oryginał.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.