Warzywa krzyżowe w diecie pacjentów z chorobą Hashimoto

Autor

  • Dominika P. Dobiecka Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku https://orcid.org/0009-0007-5406-8907
  • Justyna Moskwa Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Renata Markiewicz-Żukowska Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Katarzyna Socha Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Sylwia K. Naliwajko Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2021_547

Abstrakt

Tarczyca należy do gruczołów wydzielania wewnętrznego i odpowiada m.in. za wytwarzanie i uwalnianie dwóch hormonów: trijodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4). Niedoczynność tarczycy jest zaburzeniem związanym z niedostateczną syntezą tych hormonów. Za jej najczęstszą przyczynę uważa się przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, określane chorobą Hashimoto. W tym przypadku obok leczenia farmakologicznego duże znaczenie ma również dieta. Niezwykle ważne jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Istotna wydaje się także eliminacja produktów mogących zaburzać wchłanianie jodu - pierwiastka niezbędnego do syntezy hormonów tarczycowych. Do grupy tej zaliczane są przede wszystkim warzywa krzyżowe, zawierające substancje goitrogenne (wolotwórcze). Celem tego przeglądu była ocena bezpieczeństwa spożywania warzyw krzyżowych w kontekście wpływu na funkcjonowanie tarczycy.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.
streszczenie graficzne

Opublikowane

2024-06-05

Numer

Dział

Artykuły