Znaczenie kwasów żółciowych w terapii wybranych chorób

Autor

  • Aleksandra Boguszewska Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski https://orcid.org/0000-0001-6536-5279
  • Anna Kiersztan Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2021_506

Abstrakt

Podstawową funkcją kwasów żółciowych (BA), znaną od dawna, jest udział w emulgacji tłuszczów pokarmowych, dzięki czemu są one efektywniej trawione oraz wchłaniane. Ostatnio odkryto, że BA mogą też działać jako cząsteczki sygnałowe regulując procesy własnej syntezy i metabolizmu, a także metabolizm glukozy oraz lipidów. Ponadto wpływają na motorykę przewodu pokarmowego, pobieranie pokarmu, a także regulują działanie układu odpornościowego. Coraz więcej badań skupia się także na interakcjach BA z mikrobiotą jelitową, która odgrywa istotną rolę w ich metabolizmie. W większości działań regulatorowych BA pośredniczą ich receptory, z których najlepiej poznane i opisane to farnezoidowy receptor X (FXR) oraz receptor sprzężony z białkiem G -TGR5, występujące w dużych ilościach w jelitach, wątrobie, tkance tłuszczowej, a także innych tkankach organizmu. W ostatnim czasie sporo uwagi poświęca się wpływowi BA na różne choroby oraz możliwościom wykorzystania ich w terapii m.in. chorób zapalnych jelit, schorzeń wątroby, cukrzycy typu 2 i otyłości.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.
streszczenie graficzne

Opublikowane

2024-01-30

Numer

Dział

Artykuły