Znaczenie kwasów żółciowych w terapii wybranych chorób
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_506Abstrakt
Podstawową funkcją kwasów żółciowych (BA), znaną od dawna, jest udział w emulgacji tłuszczów pokarmowych, dzięki czemu są one efektywniej trawione oraz wchłaniane. Ostatnio odkryto, że BA mogą też działać jako cząsteczki sygnałowe regulując procesy własnej syntezy i metabolizmu, a także metabolizm glukozy oraz lipidów. Ponadto wpływają na motorykę przewodu pokarmowego, pobieranie pokarmu, a także regulują działanie układu odpornościowego. Coraz więcej badań skupia się także na interakcjach BA z mikrobiotą jelitową, która odgrywa istotną rolę w ich metabolizmie. W większości działań regulatorowych BA pośredniczą ich receptory, z których najlepiej poznane i opisane to farnezoidowy receptor X (FXR) oraz receptor sprzężony z białkiem G -TGR5, występujące w dużych ilościach w jelitach, wątrobie, tkance tłuszczowej, a także innych tkankach organizmu. W ostatnim czasie sporo uwagi poświęca się wpływowi BA na różne choroby oraz możliwościom wykorzystania ich w terapii m.in. chorób zapalnych jelit, schorzeń wątroby, cukrzycy typu 2 i otyłości.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Aleksandra Boguszewska, Anna Kiersztan
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.