Znaczenie kwasów żółciowych w terapii wybranych chorób
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_506Abstrakt
Podstawową funkcją kwasów żółciowych (BA), znaną od dawna, jest udział w emulgacji tłuszczów pokarmowych, dzięki czemu są one efektywniej trawione oraz wchłaniane. Ostatnio odkryto, że BA mogą też działać jako cząsteczki sygnałowe regulując procesy własnej syntezy i metabolizmu, a także metabolizm glukozy oraz lipidów. Ponadto wpływają na motorykę przewodu pokarmowego, pobieranie pokarmu, a także regulują działanie układu odpornościowego. Coraz więcej badań skupia się także na interakcjach BA z mikrobiotą jelitową, która odgrywa istotną rolę w ich metabolizmie. W większości działań regulatorowych BA pośredniczą ich receptory, z których najlepiej poznane i opisane to farnezoidowy receptor X (FXR) oraz receptor sprzężony z białkiem G -TGR5, występujące w dużych ilościach w jelitach, wątrobie, tkance tłuszczowej, a także innych tkankach organizmu. W ostatnim czasie sporo uwagi poświęca się wpływowi BA na różne choroby oraz możliwościom wykorzystania ich w terapii m.in. chorób zapalnych jelit, schorzeń wątroby, cukrzycy typu 2 i otyłości.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Aleksandra Boguszewska, Anna Kiersztan
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór. Na tych samych warunkach — Remiksując utwór, przetwarzając go lub tworząc na jego podstawie, należy swoje dzieło rozpowszechniać na tej samej licencji, co oryginał.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.