Wosk epikutykularny liści jako cecha warunkująca odporność na suszę u zbóż
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_483Abstrakt
Nalot woskowy jest elementem lipidowej warstwy, kutykuli, która pokrywa nadziemne organy roślin i stanowi główną barierę zapobiegającą pozaszparkowej utracie wody. Kutykula pomaga także chronić powierzchnie roślin przed patogenami i promieniowaniem ultrafioletowym oraz wpływa na interakcje między roślinami i owadami. Akumulacja wosku kutykularnego to jeden z mechanizmów adaptacyjnych do stresu suszy, w następstwie czego, pojawia się coraz więcej doniesień na temat związku pomiędzy woskami kutykularnymi a odpornością roślin na suszę, jednak szereg badań dotyczy rośliny modelowej jaką jest rzodkiewnik pospolity (Arabidopsis). W związku z ogromnym znaczeniem konsumpcyjnym zbóż, niniejsza praca traktuje na temat związku wosków kutykularnych i odporności na suszę u tej grupy roślin. Zaprezentowano dotychczasowe
osiągnięcia z zakresu badania związku pomiędzy biosyntezą wosku a reakcją roślin na stres suszy z wykorzystaniem linii bliskoizogenicznych o sinoszarej i transparentnej warstwie woskowej oraz badania roli genów biosyntezy i transportu wosków kutykularnych oraz regulujących je czynników transkrypcyjnych z wykorzystaniem mutantów o zaburzonym formowaniu pokrywy woskowej.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Kamila Laskoś, Ilona Mieczysława Czyczyło-Mysza
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.