Rola glukozynolanów w epigenetyce nowotworów
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2023_478Abstrakt
Od lat powszechnie wiadomo, że dieta ma istotny wpływ na ludzkie zdrowie, w tym na ryzyko wystąpienia nowotworów. Właściwy lub nieprzemyślany dobór składników pokarmowych może, odpowiednio, przeciwdziałać lub sprzyjać inicjacji i rozwojowi procesów nowotworowych. Tym samym, odpowiednio skomponowana dieta może wydłużyć czas życia oraz poprawić jego jakość. Korzystny wpływ na zdrowie wykazują glukozynolany (GLS) – grupa wtórnych metabolitów roślinnych występujących w warzywach z rodziny kapustowatych (Brassicaceae) takich jak brokuły, kalafior, kapusta i kalarepa. W wyniku hydrolizy GLS powstają m.in. sulforafan (1-izotiocyjaniano-4-(metylosulfinylo)-butan; SFN, ang. sulforaphane), izotiocyjanian fenyloetylu (PEITC, ang. phenylethyl isothiocyanate) oraz 3,3’-diindolilometan (DIM, ang. 3,3′-Diindolylmethane), charakteryzujące się z wszechstronnym działaniem przeciwnowotworowym. W pracy opisano postępy w badaniach wpływu wyselekcjonowanych GLS na wybrane mechanizmy epigenetyczne tj. metylację DNA, acetylację histonów i ekspresję mikroRNA oraz ich znaczenie w terapiach przeciwnowotworowych.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Julia Anchimowicz, Zbigniew Wyżewski, Weronika Świtlik
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.