Zastosowanie inhibitorów amoniakoliazy L-fenyloalaniny w badaniach ekofizjologii roślin
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_471Abstrakt
Amoniakoliaza L-fenyloalaniny (PAL, ang. Phenylalanine Ammonia-Lyase) jest kluczowym enzymem biosyntezy związków fenolowych u roślin. PAL katalizuje reakcję eliminacji amoniaku z aminokwasu L-fenyloalaniny. Jako produkt powstaje kwas cynamonowy, który jest prekursorem licznej grupy związków fenylopropanoidowych uczestniczących w mechanizmach odpornościowych roślin w warunkach stresów środowiskowych.
Inhibitory enzymu PAL obniżając poziom związków fenolowych mogą indukować zmiany w metabolizmie roślin. Niniejsze opracowanie przedstawia aktualny stan wiedzy na temat zastosowania inhibitorów enzymu amoniakoliazy L-fenyloalaniny w badaniach biologii roślin. Równocześnie zwracamy uwagę na możliwości wykorzystania inhibitorów PAL w rolnictwie w kontekście obserwowanych zmian klimatu, które zwiększają częstotliwość oraz intensywność klęsk żywiołowych jak susze, powodzie czy burze.
Downloads

Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Karolina Urban, Tomasz Hura

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.