Rola białka MCPIP1 w metabolizmie lipidów, utrzymaniu homeostazy wątroby oraz rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_446Abstrakt
Niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (ang. Non-alcoholic fatty liver disease; NAFLD) charakteryzuje nadmierne gromadzenie się tłuszczu w obrębie hepatocytów. U 25% pacjentów NAFLD ulega progresji do niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby charakteryzującego się rozwojem stanu zapalnego i zwłóknieniem tego narządu. Obecnie szacuje się, że 24% światowej populacji cierpi na NAFLD. Białko MCPIP1 (ang. Monocyte chemoattractant protein-1 induced protein 1) jest RNazą, której najszerzej opisaną rolą jest zaangażowanie w kontrolę procesów zapalnych. Ponadto, MCPIP1 odgrywa rolę w metabolizmie lipidów, bowiem hamuje proces adipogenezy, a myszy z delecją genu kodującego to białko charakteryzują się dyslipidemią i zmniejszoną zawartością tłuszczu w organizmie. Z kolei w przypadku urazu niedokrwienno-reperfuzyjnego wątroby białko MCPIP1 chroni przed rozwojem stanu zapalnego oraz uszkodzeniami tego organu. Akumulacja lipidów przez hepatocyty wiąże się z obniżeniem poziomu białka MCPIP1. Ponadto, białko MCPIP1 może wpływać na proces lipogenezy za pośrednictwem białka PPARγ. W badaniach in vivo wykazano, iż obecność białka Mcpip1 zarówno w leukocytach linii mieloidalnej, jak i komórkach epitelialnych wątroby jest kluczowa dla utrzymania homeostazy wątroby.
Downloads

Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2022 Natalia Pydyn, Jerzy Kotlinowski

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.