Gamma-oryzanol jako przykład kompleksu estrów fitosteroli i kwasu ferulowego o szerokiej aktywności biologicznej

Autor

  • Ewa Młodzińska-Michta Department of Plant Molecular Physiology, Faculty of Biological Science, Wroclaw University, Kanonia 6/8, 50-328 Wroclaw, tel. 713754113 https://orcid.org/0000-0002-6923-3764
  • Weronika Korzeniowska Department of Plant Molecular Physiology, Faculty of Biological Science, Wroclaw University, Kanonia 6/8, 50-328 Wroclaw, tel. 713754113

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2021_391

Abstrakt

Rośliny są naturalnymi laboratoriami, których wtórny metabolizm produkuje całe bogactwo związków chemicznych o ogromnym potencjale terapeutycznym. Olej ekstrahowany z otrębów ryżowych, stanowiących frakcję uboczną w procesie obróbki brązowego ryżu, obfituje w substancje biologicznie cenne. Jednym z głównych składników oleju ryżowego jest gamma-oryzanol stanowiący mieszaninę będących pochodnymi fitosteroli lub triterpenów oraz kwasu ferulowego. Substraty te charakteryzują się szeroką aktywnością biologiczną ściśle skorelowaną z ich właściwościami chemicznymi. Kluczowe w kontekście poprawy fizjologii i funkcjonowania organizmu są hipocholesterolemiczne oraz antyoksydacyjne właściwości tych związków. Z tego względu coraz więcej badań skupia się na wykorzystywaniu gamma-oryzanolu w terapiach wielu chorób przewlekłych, a nawet jako obiecującego, niefarmakologicznego środka leczniczego wspomagającego leczenie COVID-19 u osób cierpiących na nadwagę. W pracy scharakteryzowano strukturę chemiczną i działanie gamma-oryzanolu w oparciu o aktywność biologiczną estrów fitosteroli i kwasu ferulowego będących składnikami tej złożonej mieszaniny. Ponadto, opisano przykłady oddziaływania gamma oryzanolu na niektóre procesy fizjologiczne w organizmie człowieka i zwierząt.

Pobrania plików

Dane dotyczące pobrań nie są jeszcze dostępne.
Streszczenie graficzne

Opublikowane

2021-07-15

Numer

Dział

Artykuły