Wybrane czynniki wpływające na mikrobiom układu pokarmowego przeżuwaczy i jego skład bazowy.

Autor

  • Paulina Cholewińska Instytut Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Natalia Szeligowska Instytut Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Jakub Smoliński Instytut Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Maciej Bawej Instytut Hodowli Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2021_374

Abstrakt

Mikrobiom układu pokarmowego przeżuwaczy należy do jednych z bardziej skomplikowanych przykładów współdziałania mikroorganizmów i gospodarza. Mikrobiom układu pokarmowego przeżuwaczy niezbędny jest do pozyskiwania energii z pożywienia roślinnego, co nie byłoby możliwe bez jego udziału. Na mikrobiom układu pokarmowego składają się bakterie, archeony, pierwotniaki oraz grzyby. Najbardziej liczną grupą są bakterie, gdzie główne gromady to Firmicutes i Bacteroidetes. Skład mikrobiomu pod względem ilościowym jak i jakościowym zależny jest od czynników tj. dieta, wiek, stan zdrowia, środowisko. Dodatkowo mogą na niego wpływać czynniki genetyczne czy biologiczne (np. płeć).
Mikroorganizmy bytujące w układzie pokarmowym przeżuwaczy w znaczącym stopniu wpływają na ich stan zdrowia czy wskaźniki produkcyjne, co z kolei związane jest nie tylko z prawidłowym przyswajaniem substancji odżywczych z pokarmu, ale również z funkcją mikrobiomu jako swoistego układu immunologicznego.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Opublikowane

2021-02-18

Numer

Dział

Artykuły