Wybrane czynniki wpływające na mikrobiom układu pokarmowego przeżuwaczy i jego skład bazowy.
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_374Abstrakt
Mikrobiom układu pokarmowego przeżuwaczy należy do jednych z bardziej skomplikowanych przykładów współdziałania mikroorganizmów i gospodarza. Mikrobiom układu pokarmowego przeżuwaczy niezbędny jest do pozyskiwania energii z pożywienia roślinnego, co nie byłoby możliwe bez jego udziału. Na mikrobiom układu pokarmowego składają się bakterie, archeony, pierwotniaki oraz grzyby. Najbardziej liczną grupą są bakterie, gdzie główne gromady to Firmicutes i Bacteroidetes. Skład mikrobiomu pod względem ilościowym jak i jakościowym zależny jest od czynników tj. dieta, wiek, stan zdrowia, środowisko. Dodatkowo mogą na niego wpływać czynniki genetyczne czy biologiczne (np. płeć).
Mikroorganizmy bytujące w układzie pokarmowym przeżuwaczy w znaczącym stopniu wpływają na ich stan zdrowia czy wskaźniki produkcyjne, co z kolei związane jest nie tylko z prawidłowym przyswajaniem substancji odżywczych z pokarmu, ale również z funkcją mikrobiomu jako swoistego układu immunologicznego.
Downloads
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2021 Postępy Biochemii

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór. Na tych samych warunkach — Remiksując utwór, przetwarzając go lub tworząc na jego podstawie, należy swoje dzieło rozpowszechniać na tej samej licencji, co oryginał.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.