Wieloaspektowa rola glukozy i jej metabolizmu w regulacji parametrów fizjologicznych i potencjału reprodukcyjnego komórek na podstawie badań z użyciem drożdży Saccharomyces cerevisiae
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_369Abstrakt
Glukoza jest nie tylko podstawowym źródłem energii, ale także związkiem
odgrywającym istotną rolę w metabolizmie i utrzymaniu prawidłowego stanu fizjologicznego
komórki. Jest to szczególnie widoczne w przypadku drożdży, u których wpływ glukozy na stan
fizjologiczny komórki ma bezpośredni charakter objawiający się m.in. uzyskiwaniem energii
na drodze fermentacji bądź oddychania tlenowego w zależności od dostępności glukozy
w środowisku. Zależna od glukozy modulacja wewnątrzkomórkowych szlaków
metabolicznych rzutuje na potencjał reprodukcyjny i długość życia komórek, co ściśle wiąże
glukozę z badaniami dotyczącymi restrykcji kalorycznej. Jednocześnie zauważalny jest brak
danych dotyczących sytuacji nadmiaru kalorii i jej konsekwencji na poziomie komórkowym.
Wykorzystując jako model badawczy komórki drożdży Saccharomyces cerevisiae stwierdzono
istotną zależność między stężeniem glukozy, możliwościami biosyntetycznymi a potencjałem
reprodukcyjnym i całkowitą długością życia komórek drożdży. Wysokie stężenia glukozy
odpowiadające warunkom nadmiaru kalorii prowadzą w ich przypadku do zwiększenia
poziomu reaktywnych form tlenu, wzrostu wielkości i biomasy komórki, ale jednocześnie do
obniżenia możliwości reprodukcyjnych i skrócenia całkowitej długości życia komórki.
Zaobserwowany negatywny wpływ nadmiaru glukozy na parametry fizjologiczne komórki oraz
złożoność i wzajemne powiązania wewnątrzkomórkowych szlaków metabolicznych sugerują
potrzebę dalszych analiz metabolizmu glukozy.
Downloads
Downloads
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2021 Postępy Biochemii

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.