Funkcje białek Rab w roślinach – na poziomie komórki i organizmu
Białka Rab w roślinach
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_368Abstrakt
Białka Rab są niezbędne w procesach fuzji i pączkowania błon i w związku z tym są kluczowe dla regulacji transportu wewnątrzkomórkowego w komórkach eukariotycznych. Jednak białka Rab mają też wpływ na wiele innych aspektów funkcjonowania komórek, takich jak rearanżacje cytoszkieletu, wyznaczenie polarności komórki czy przekazywanie sygnałów. Białka Rab oddziałują tu zarówno pośrednio, poprzez swój wpływ na dostarczanie odpowiednich białek i materiałów do ich właściwych lokalizacji docelowych w komórce, jak i bezpośrednio, poprzez białka efektorowe. Konsekwencje zaburzeń w funkcjonowaniu białek Rab objawiają się w związku z tym na wszystkich poziomach działania organizmu - od komórek przez tkanki i organy aż po cały organizm. U roślin procesy zależne od białek Rab są istotne dla architektury komórki, jej różnicowania, reakcji na stres biotyczny i abiotyczny, a także dla wydajności produkcji rolniczej.
Downloads
Downloads
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2021 Postępy Biochemii

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.