Funkcje białek Rab w roślinach â na poziomie komórki i organizmu
Białka Rab w roślinach
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2021_368Abstrakt
Białka Rab są niezbędne w procesach fuzji i pączkowania błon i w związku z tym są kluczowe dla regulacji transportu wewnątrzkomórkowego w komórkach eukariotycznych. Białka Rab mają też wpływ na wiele innych aspektów funkcjonowania komórek, takich jak rearanżacje cytoszkieletu, wyznaczenie polarności komórki czy przekazywanie sygnałów. Białka Rab oddziałują tu zarówno pośrednio, poprzez swój wpływ na dostarczanie odpowiednich
białek i polisacharydów do ich miejsc docelowych w komórce, jak i bezpośrednio, poprzez białka efektorowe. Konsekwencje zaburzeń w funkcjonowaniu białek Rab można obserwować na wszystkich poziomach działania organizmu - od komórek przez tkanki i organy aż po cały organizm. U roślin procesy zależne od białek Rab są istotne dla architektury
komórki, jej różnicowania, reakcji na stres biotyczny i abiotyczny, a także dla wydajności produkcji rolniczej.
Downloads
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2021 Postępy Biochemii

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe (CC BY-SA 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór. Na tych samych warunkach — Remiksując utwór, przetwarzając go lub tworząc na jego podstawie, należy swoje dzieło rozpowszechniać na tej samej licencji, co oryginał.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.