Polifenole w leczeniu nieswoistych chorób zapalnych jelit

Autor

  • Katarzyna Chojnacka Zakład Biochemii, Katedra Chemii i Biochemii Medycznej, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Justyna Laskowska Zakład Biochemii, Wydział Lekarski, Uniwersytet Medyczny w Łodzi

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2020_334

Abstrakt

Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ), obejmujące chorobę Leśniowskiego-Crohna (ChLC) oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), są przewlekłymi schorzeniami o nieznanej etiologii, którym przypisuje się wieloczynnikowe podłoże. Choroby te niosą ze sobą ryzyko poważnych powikłań oraz zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, a w ostatnich latach odnotowuje się podwyższony wskaźnik zapadalności na NChZJ. Jak dotąd nie ma skutecznej i dobrze zdefiniowanej terapii leczenia NChZJ, a obecnie dostępne leki umożliwiają głównie leczenie objawowe. Dodatkowo leczenie konwencjonalne nie zawsze przynosi oczekiwane korzyści, co więcej często wiąże się z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi. Obecnie prowadzone są badania, w których naukowcy koncentrują się na niekonwencjonalnych formach leczenia NChZJ, gdzie terapie oparte są o naturalne produkty. Interesujące są preparaty bogate w związki polifenolowe, gdyż wykazują one szereg właściwości biologicznych, nazywane są „zmiataczami wolnych rodników”, ze względu na silne działanie antyoksydacyjne, ale również przeciwzapalne i bakteriobójcze. Prowadzone badania kliniczne sugerują, iż polifenole mogą łagodzić objawy, czy zapobiegać nawrotom NChZJ.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Opublikowane

2020-09-02

Numer

Dział

Artykuły