Rola chemeryny i jej antybakteryjnych pochodnych w utrzymaniu funkcji barierowych nabłonka
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2020_323Abstrakt
Tkanki nabłonkowe mają ciągły kontakt ze środowiskiem zewnętrznym, w tym z mikroorganizmami chorobotwórczymi. Wytwarzane przez komórki nabłonkowe endogenne białka i peptydy przeciwdrobnoustrojowe w sposób bezpośredni lub poprzez zaangażowanie do tego celu komórek odpornościowych kontrolują liczebność oraz skład populacji drobnoustrojów. Do tej grupy cząsteczek zaliczane są aktywne pochodne chemeryny, wielofunkcyjnego białka, wyposażonego zarówno w funkcję przeciwdrobnoustrojową, jak i chemotaktyczną. Ze względu na rosnącą liczbę infekcji wywoływanych przez mikroorganizmy niewrażliwe na antybiotyki, takie jak metycylinooporne szczepy gronkowca złocistego (MRSA), niezwykle ważne staje się zrozumienie mechanizmów kontroli drobnoustrojów zasiedlających miejsca barierowe, takie jak skóra i jama ustna. Syntetyczny peptyd 4 (p4), obejmujący centralną sekwencję Val66-Pro85 chemeryny, wykazuje szerokie spektrum aktywności przeciwdrobnoustrojowej przeciwko bakteriom skóry i jamy ustnej, łącznie z lekoopornymi szczepami MRSA. Cechy te czynią z niego peptyd o obiecującym potencjale terapeutycznym. W artykule prezentujemy przegląd ochronnych funkcji chemeryny oraz jej pochodnych w tkance nabłonkowej.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Postępy Biochemii
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.