Rokitnik zwyczajny (HippophaĂŤ rhamnoides L.) jako skarbnica witaminy C
DOI:
https://doi.org/10.18388/pb.2019_271Abstrakt
Rokitnik zwyczajny to roślina bogata w liczne składniki biologicznie akÂtywne, takie jak: witaminy, flawonoidy, karotenoidy czy nienasycone kwaÂsy tłuszczowe, mające korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Roślina ta zasługuje na szczególne zainteresowanie, ze względu na obecność stabilnej witaminy C. Sok z rokitnika może więc z powodzeniem zastąpić cytrynę w codziennej diecie. Ze względu na dużą zawartość witaminy C i flawonoidów, owoce rokitnika są cennym surowcem o właściwościach przeciwutleniająÂcych. Co ważne, rokitnik zachowuje swoje właściwości nawet po gotowaniu czy suszeniu. Celem tego artykułu jest przybliżenie właściwości prozdrowotÂnych rokitnika zwyczajnego wynikających z zawartości dużej liczby związÂków o właściwościach przeciwutleniających, ze szczególnym uwzględnieÂniem witaminy C, która w przypadku rokitnika zwyczajnego charakteryzuje się wysoką stabilnością.
Pobrania
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Zawartość kwartalnika jest rozpowszechniana na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe (CC BY 4.0). Uznanie autorstwa — Utwór należy odpowiednio oznaczyć, podać link do licencji i wskazać jeśli zostały dokonane w nim zmiany . Możesz to zrobić w dowolny, rozsądny sposób, o ile nie sugeruje to udzielania przez licencjodawcę poparcia dla Ciebie lub sposobu, w jaki wykorzystujesz ten utwór.
Prawa autorskie do prac © pozostają przy autorach.
Prawa autorskie do czasopisma © posiada Polskie Towarzystwo Biochemiczne.