Rokitnik zwyczajny (HippophaĂŤ rhamnoides L.) jako skarbnica witaminy C

Autor

  • Sandra Urbaniak Zakład Bromatologii, Uniwersytet Medyczny, Łódź
  • Julia Kaźmierczak-Barańska Zakład Bromatologii, Uniwersytet Medyczny, Łódź
  • dr hab. prof. Nadzw Bolesław T. Karwowski Zakład Bromatologii, Uniwersytet Medyczny, Łódź

DOI:

https://doi.org/10.18388/pb.2019_271

Abstrakt

Rokitnik zwyczajny to roślina bogata w liczne składniki biologicznie ak­tywne, takie jak: witaminy, flawonoidy, karotenoidy czy nienasycone kwa­sy tłuszczowe, mające korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Roślina ta zasługuje na szczególne zainteresowanie, ze względu na obecność stabilnej witaminy C. Sok z rokitnika może więc z powodzeniem zastąpić cytrynę w codziennej diecie. Ze względu na dużą zawartość witaminy C i flawonoidów, owoce rokitnika są cennym surowcem o właściwościach przeciwutleniająÂ­cych. Co ważne, rokitnik zachowuje swoje właściwości nawet po gotowaniu czy suszeniu. Celem tego artykułu jest przybliżenie właściwości prozdrowot­nych rokitnika zwyczajnego wynikających z zawartości dużej liczby związ­ków o właściwościach przeciwutleniających, ze szczególnym uwzględnie­niem witaminy C, która w przypadku rokitnika zwyczajnego charakteryzuje się wysoką stabilnością.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Pobrania

Opublikowane

2019-10-01

Numer

Dział

Artykuły